Millainen on hyvä starttilaturi

  • 14 Feb, 2022

Starttilaturi helpottaa auton käynnistämistä silloin, kun akku on lähes tyhjä.

Starttilaturi pelastaa päivän silloin, kun auton oma akku on täydellisesti hyytynyt ja tarvitsee pikaisesti hyvän avun käynnistykseen. Nämä mukavat autoilijan apulaiset ovat suhteellisen pienikokoisia ja se kulkee kätevästi auton mukana paikasta toiseen. Se on silloin apuna, kun sitä eniten tarvitset. Järeämmät laturit käynnistävät helposti myös traktorin ja pienemmästä on hyötyä esimerkiksi kesämökillä ruohonleikkuria käynnistäessä tai silloin, kun yrittää talven jälkeen venettä käyntiin. Se on monipuolinen arjen helpottaja. Miten sitä käytetään?

Miten starttilaturi toimii

Apukäynnistimet toimivat erinomaisesti myös yhteen uusien autojen kanssa, jotka muuten ovat herkkiä esimerkiksi kaapelikäynnistykselle. Siinä vaiheessa, kun ostaa itselleen starttilaturin, on varmistettava, että se sopii omalle autolle ja käynnistimen kaapelit ovat myös sopivat. Kun sitä käyttää varavirtalähteenä on muistettava se myös ladata täyteen jokaisen käytön jälkeen. Ajoneuvosta on myös sammuttava kaikki sähköä kuluttavat laitteet ennen kuin varavirtaa käyttää. Kun kytkennät on tehty, varavirta käynnistetään ja annetaan sen toimia ensin muutama minuutti.

Kunkin laitteen ohjeesta löytyy paljon lisätietoa esimerkiksi kytkennöistä. Pienen odottelun jälkeen voi kokeilla käynnistämistä ja jos hyytynyt ajoneuvo käynnistyy, kaapelit voi irrottaa ensin apukäynnistimestä ja vasta sen jälkeen auton akusta. Starttiboosteri eli startteri on toinen käytännöllinen vaihtoehto älykkäällä virrankatkaisulla. Toisista on myös hyötyä esimerkiksi kännyköiden lataamiseen ja pienikokoisina ne voivat toimia myös taskulamppuna, mikä auttaa siinä tilanteessa, jos on pimeässä ja tienpäällä.

Kaapelikäynnistys sopii edelleen vanhempiin ajoneuvoihin

Vanhempien ajoneuvojen kanssa voi edelleen käyttää kaapelikäynnistystä autosta toiseen. Nykyautot sen sijaan ovat huomattavasti herkempiä eikä välttämättä suoraa kaapelikäynnistystä suositella. Tämän tiedon löytää auton käsikirjasta. Käytännössä virtaa antavan ajoneuvon akku on oltava hyvässä kunnossa ja laadukas, että sitä voidaan käyttää. Näissä tilanteissa kaapelit kytketään ensin hyytyneen auton plus napaan ja sen jälkeen virtaa antavaan autoon. Sen jälkeen musta kaapeli kiinnitetään toimivan auton miinusnapaan ja viimeiseksi hyytyneen auton vastaavaan. Tähän on olemassa seikkaperäisiä ohjeita.