Millaiset ovat auton ylläpitokustannukset?

  • 07 Nov, 2021

Valkoinen auto

Moni auton ostoa harkitseva varmasti miettii, millaiset tulevat olemaan auton ylläpitokustannukset vuoden aikana. Vaikka rahaa itse auton ostamiseen löytyisi, voi ylläpitokustannukset kuitenkin yllättää määrällään. Koska auto on erittäin hyödyllinen arjessa paikkoihin liikkumiseen, on sen hankinta usein erittäin fiksua ylläpitokustannuksista huolimatta. Kaikkien autojen kustannukset kuitenkin vaihtelevat vuoden aikana sen mukaan, kuinka paljon huoltoa auto tarvitsee, ja kuinka paljon mahdolliset auton osat maksavat, jos niitä pitää vaihtaa.

Auton ylläpitokustannukset vuoden aikana

Auton ylläpitämiseen olisi hyvä varata vähintään 1 200 euroa vuotta kohden. Bensakulut tietysti tulee miettiä erikseen, ja ne vaihtelevat sen mukaan, kuinka paljon autolla ajaa, ja kulkeeko auto bensalla vai dieselillä. Hyvänä nyrkkisääntönä voisi pitää sitä, että varaa auton ylläpitoon noin sata euroa kuukautta kohden, vaikka sillä ei ajaisikaan minnekään.

Joskus eteen saattaa tulla yllättäviä korjauksia esimerkiksi katsastuksen yhteydessä, jolloin kulut saattavat nousta. Moni haluaa tietenkin myös laittaa auton vähän ylimääräistä ja hankkia erilaisia auton tarvikkeita, kuten uudet auton matot tai vaikka istuinpäälliset. Tällaiset hankinnat ovatkin hyväksi, sillä esimerkiksi istuinpäälliset ovat edullinen tapa suojata auton penkkejä ja näin ollen säästää rahaa pitkässä juoksussa.

Vanhan ja uuden auton kustannukset

Uuden auton ylläpito ei ole aivan yhtä kallista kuin vanhan auton. Tämä johtuu tietenkin siitä, että uutta autoa ei tarvitse katsastaa, eikä siitä löydy vielä rikkinäisiä osia, jotka tulisi vaihtaa. Vanhasta autosta ei koskaan tiedä, milloin jokin osa kuluu käyttökelvottomaksi. Huomioi myös se, että auton merkki vaikuttaa varaosien hintaan ja suoraan ylläpitokustannuksiin.