Missä vika kun pakoputki pörisee

  • 08 Dec, 2021

Jarrut ulvoo, moottori nakuttaa ja pakoputki pörisee. Kaikki ovat omanlaisiaan ongelmia ja kaikille on mahdollista tehdä jotakin. Jarrupalat ulvovat, kun ne vetelevät viimeisiään ja nalkuttava ääni ei yleensä kuulu apumiehen paikalta vaan siitä, siitä että moottorin jakoketju on venynyt tai moniurahihna on kulunut. Mikä sitten aiheuttaa sen pakoputken pörinän? Sen tarkoitushan on pienentää moottorista lähtevää ääntä eikä suinkaan lisätä sitä.

Pakoputki pörisee vai onko se jo karjuva ääni?

Autot ovat varsin puheliaita tai niiden äänimaailma on mielenkiintoinen. Miksi pakoputki aloittaa pörinänsä? Jos sen ääntely muuttuu ja se tulee huomattavan pöriseväksi, se on yleensä merkki siitä, että putkessa on reikä tai tiiviste vuotaa. Samaan aikaan voi ilmetä myös hävinnyttä moottoritehoa. Nämä kiusalliset vaivat nostavat päästöt huippuunsa ja jos olet menossa katsastukseen, saattaa olla hylkäys lähellä.

Karjuva pakoputki on selkeä merkki siitä, että vaimennin on hyvin todennäköisesti viallinen. Tämän huomaa varsinkin siinä tilanteessa, että kierroksia lisätessä myös ääni lisääntyy. Jos ääni on todella kova, voi kysymyksessä olla vika joustoputkessa ja siinä, että se on vahingoittunut. Mikäli pakoputkessa on vuoto, sen tarkastaminen on yksinkertaista. Vuotokohdissa näkyy yleensä nokiviivoja.

Pörinät pois, pakoputki korjaukseen

Riippuen tietysti, mikä pakoputkessa pörinän aiheuttaa, niin myös korjaukseen voi kulua vain vähän tai vähän enemmän rahaa. Pienimmillään se on helppo ja nopea homma. Jos esimerkiksi ruostetta on vain vähän, pakoputken voi paikata eikä uusia osia tarvitse vielä ostaa. Mutta jos pakojärjestelmä vetelee viimeisiään, alkaa moottorin suorituskyky sekä ajamisturvallisuus olla niin ja näin. Mikäli autoon pitää vaihtaa koko putkisto, on syytä katsella valikoimaamme ja valita sieltä automerkkiin sopivat varaosat.