Mitä auton merkkivalot kertovat

  • 14 Sep, 2021

Auton merkkivalot

Jokaiselle on varmaan joskus käynyt niin, että kesken matkan auton merkkivalot syttyvät. Merkkivalojen syttyminen kertoo usein siitä, että jotakin on vialla. Tällöin kannattaa mahdollisuuksien mukaan ajaa auto tiensivuun turvalliseen paikkaan ja tarkistaa, mitä vikavalo oikein kertoo. Joskus matka voi jatkua täysin huoletta, mutta joskus eteenpäin jatkaminen saattaa aiheuttaa autoon suurempia vikoja tai auto saattaa jäädä tienvarteen.

Erilaiset auton merkkivalot

Yksi yleisimmistä merkkivaloista on moottorin vikavalo. Tällöin auton varoitusjärjestelmään kytketyistä antureista jokin antaa virheellistä viestiä. Joskus vikavalo vain vilkahtaa, mutta joskus se jää päälle pidemmäksikin aikaa. Jos moottorivalo vilkahtaa, mutta auto tuntuu ja kuulostaa täysin normaalilta, voit jatkaa matkaa huoletta. Jos taas vikavalo jää palamaan pidemmäksi aikaa, kannattaa auto ajaa korjaamolle tarkistettavaksi.

Öljynpaineen merkkivalo puolestaan kertoo siitä, että auton öljynpaine on joko liian korkea tai liian matala. Jos tämä merkkivalo syttyy, tulisi auto viivyttelemättä ajaa johonkin rauhalliseen paikkaan, jossa voit tarkistaa, onko autossa riittävästi öljyä. Mikäli merkkivalo ei sammu, ei autolla kannata ajaa pidempään, sillä se voi vaurioitua. Jos korjaamo ilmoittaa sinulle mahdollisesta osien vaihdosta, voit hankkia auton varaosat netistä edullisemmin.

Auton varoitusvalat syttyvät, mitä teen ensin?

Jos siis olet ajamassa ja huomaat auton varoitusvalon syttyvän, kannattaa etsiä rauhallinen paikka, johon auton voi pysäyttää. Vikavalon syttymisen syyt kannattaa tarkistaa rauhassa ja katsoa, pystyykö itse tekemään asialle jotakin. Mikäli itsellä ei ole tarvittavaa määrää tietoa tilanteesta, voi paikalle soittaa tiepalvelun avuksi.