Moottoriöljyjen sekoittaminen keskenään

  • 20 Sep, 2022

Moottoriöljyjen sekoittaminen keskenään on mahdollista tietyissä tilanteissa.

Aihe, joka puhuttaa auton omistajia on aina se, että onko moottoriöljyjen sekoittaminen keskenään mahdollista. Vastaus on suhteellisen yksiselitteinen. Jokaiseen autoon moottorivalmistaja nimeää öljyn, joka on suorituskykyinen juuri sille moottorille. Nykyään myös moottoriöljyt ovat keskenään varsin yhteensopivia, joten jos niiden käyttötarkoitus sekä suorituskykytaso on keskenään yhtenevä, sekoittaminen on täysin mahdollista. Vanha myytti siitä, että niitä ei voi sekoittaa keskenään, ei siis pidä sinällään paikkansa.

Luokittelu ja moottoriöljyjen sekoittaminen

Kun aikoo sekoittaa kahta erimerkkistä moottoriöljyä keskenään, on huomioitava, että niillä on sama SAE -luokitus. SAE tarkoittaa viskositeetin suorituskykyä eri lämpötiloissa. Tuotteilla pitää olla samat tekniset tiedot, vaikka tuotemerkki on eri. Samalla on myös varmistettava se, että öljy vastaa auton moottorinvalmistajan minimilaatuvaatimusta. Sopimaton sekoitus tai sopimaton öljy yleensä aiheuttaa moottoriin ennenaikaista kulumista.

Ennen SAE -lyhennettä on lukemat W -kirjaimen molemmin puolin. W tarkoittaa talvea, jos sitä edeltävä luku on mahdollisimman pieni, se kertoo, miten paksu öljy on alhaisissa lämpötiloissa. Se myös kertoo, että moottori on helpompi käynnistää kylmänä. W:n toisella puolella oleva luku kertoo öljyn paksuudesta silloin, kun moottori on lämmin. Eli näin voit tulikita, miten eri moottoriöljyt toimivat keskenään.

Öljyyn ei kannata lisätä lisäaineita

Moottoriöljyissä on riittävästi lisäaineita luonnostaan, joten niihin ei tarvitse lisätä mitään. Hyvänlaatuinen öljy on vähän kuin vitamiinit ihmisille, että niitä ei tarvitse syödä määräänsä enempää. Öljyn tehokkuus voi laskea hyvinkin paljon, jos niiden sekaan lisätään muita lisäaineita. Tarkkana saa olla, mutta sekoittaa öljyjä voi, jos ne ovat koostumukseltaan samanlaisia.