Tiedätkö jäähdytysnesteiden erot

  • By Asta
  • 10 Jan, 2022

Jäähdytysnesteissä on eroja ja osa sopii vain vanhoihin autoihin.

Monet muistavat vanhan neuvon, että nesteissä on selkeät värierot. Mutta nykyisellään se ei enää pidä paikkansa, vaan eri väreistä ei ole olemassa mitään standardia. Valmistajat voivat siis koodata nesteisiin mitkä värit haluavat. Suurimmat jäähdytysnesteiden erot ovatkin niiden seossuhteissa, niiden vaikuttavissa kemikaaleissa sekä ominaisuuksissa. Yhdistelmänä se on glykolin ja veden sekoitus sekä sen tehtävänä on suojata moottoria takaamalla sille toimintakyvyn kylmällä ja lämpimällä kelillä.

Jäähdytysnesteiden erot käytännössä

Jokainen valmistaja tekee jäähdytysnesteeseen oman kemiallisen koostumuksen. Siksi on tärkeä muistaa, että kahden eri valmistajan tuotteita ei saa missään nimessä sekoittaa keskenään. Siitä voi olla seurauksena se, että nesteen ominaisuudet huonontuvat dramaattisesti ja lopputuloksena voi olla saostumia. Ne puolestaan aiheuttavat sen, että jäähdytinjärjestelmä tukkiutuu ja sen jälkeen voi aiheutua moottorissa ylikuumeneminen. Pahimmassa tapauksessa moottori niin sanotusti leikkaa kiinni, jonka jälkeen korjauskustannukset nousevat korkeiksi.

Jokaisen auton ohjekirjassa kerrotaan, mitä nestettä autonvalmistaja suosittelee käytettäväksi jäähdyttämisessä. Kun tämä asia on kunnossa, on myös muistettava vaihtaa jäähdytysneste riittävän usein. Moottorin näkökulmasta on parasta, että nesteitä vaihdettaessa koko jäähdytysnestesäiliö tyhjennetään kokonaan ja mielellään vielä puhdistetaan. Sillä varmistetaan se, että kaksi neste laatua ei ainakaan sekoitu toisiinsa. Suomen oloissa myös nesteiden pakkaskestävyys on tarkistettava huollon tai muun vaihdon yhteydessä.

Universaalia nestettä ei ole

Mitään universaalia jäähdytysnestettä ei ole olemassakaan. Toisin sanoen erilaiset moottorit tarvitsevat täysin erilaiset tuotteet. Se johtuu siitä, että moottoreiden materiaalit vaihtelevat ja nesteiden on oltava yhteensopivia niiden kanssa. Siksi auton käsikirjasta löytyy tieto, mitä autonvalmistaja suosittelee käytettäväksi juuri sinun autossasi. Sillä taataan se, että auton jäähdytysjärjestelmä toimii joka tilanteessa eikä ongelmia tule vastaan.