Viimeisimmät artikkelit

Moottoriöljyjen sekoittaminen keskenään
 • 20 Sep, 2022

Aihe, joka puhuttaa auton omistajia on aina se, että onko moottoriöljyjen sekoittaminen keskenään mahdollista. Vastaus on suhteellisen yksiselitteinen. Jokaiseen autoon moottorivalmistaja nimeää öljyn, joka on suorituskykyinen juuri sille moottorille. Nykyään myös moottoriöljyt ovat keskenään varsin yhteensopivia, joten jos niiden käyttötarkoitus sekä suorituskykytaso on keskenään yhtenevä, sekoittaminen on täysin mahdollista. Vanha myytti siitä, että niitä ei voi sekoittaa keskenään, ei siis pidä sinällään paikkansa. Luokittelu ja moottoriöljyjen sekoittaminenKun aikoo sekoittaa kahta erimerkkistä moottoriöljyä keskenään, on huomioitava, että niillä on sama SAE -luokitus.

Onko autossani jakohihna vai ketju?
 • 11 Aug, 2022

Auton säännöllinen huolto on tärkeää, ja jakohihna sekä jakoketju ovat moottorin toiminnan kannalta keskeisiä osia. Molempien tehtävänä on synkronoida kampi- ja nokka-akselin liike niin, että moottorin venttiilit avautuvat ja sulkeutuvat juuri oikeaan aikaan. Ne tulee vaihtaa autonvalmistajan suositusten mukaan, sillä huollon laiminlyönti saattaa tulla kalliiksi. Ennen vaihtoa pitää selvittää, kumpi autossasi on. Mistä siis tiedän, onko autossani jakohihna vai ketju? Onko autossani jakohihna vai ketju, miten ne eroavat?Asia selviää katsomalla konepellin alle.

Kannattaako tilata tuulilasi netistä?
 • 15 Jul, 2022

Nykyään tavaroiden hankkiminen on tehty helpommaksi. Erilaisia tavaroita voi tilata netistä eikä tarvitse vaivautua menemään paikan päälle, lisäksi monille verkkokaupoille kuuluu 14 päivän palautusoikeus. Joten, etenkin jos osaa itse vaihtaa autoon tuulilasin tai tuntee jonkun joka osaa, kannattaa silloin tilata tuulilasi netistä suoraan kotiin. Mutta jos ajatuksena on ostaa itse lasi netistä ja viedä auto tuulilasinvaihtoon korjaamolle, kannattaa ensin selvittää että vaihtaako korjaamo omia osia. Osta tuulilasi netistäJos ostaa tuulilasin netistä, kannattaa ensin varmistaa yhteensopivuus auton kanssa.

Millainen on hyvä starttilaturi
 • 14 Feb, 2022

Starttilaturi pelastaa päivän silloin, kun auton oma akku on täydellisesti hyytynyt ja tarvitsee pikaisesti hyvän avun käynnistykseen. Nämä mukavat autoilijan apulaiset ovat suhteellisen pienikokoisia ja se kulkee kätevästi auton mukana paikasta toiseen. Se on silloin apuna, kun sitä eniten tarvitset. Järeämmät laturit käynnistävät helposti myös traktorin ja pienemmästä on hyötyä esimerkiksi kesämökillä ruohonleikkuria käynnistäessä tai silloin, kun yrittää talven jälkeen venettä käyntiin. Se on monipuolinen arjen helpottaja. Miten sitä käytetään?

Tiedätkö jäähdytysnesteiden erot
 • By Asta
 • 10 Jan, 2022

Monet muistavat vanhan neuvon, että nesteissä on selkeät värierot. Mutta nykyisellään se ei enää pidä paikkansa, vaan eri väreistä ei ole olemassa mitään standardia. Valmistajat voivat siis koodata nesteisiin mitkä värit haluavat. Suurimmat jäähdytysnesteiden erot ovatkin niiden seossuhteissa, niiden vaikuttavissa kemikaaleissa sekä ominaisuuksissa. Yhdistelmänä se on glykolin ja veden sekoitus sekä sen tehtävänä on suojata moottoria takaamalla sille toimintakyvyn kylmällä ja lämpimällä kelillä. Jäähdytysnesteiden erot käytännössäJokainen valmistaja tekee jäähdytysnesteeseen oman kemiallisen koostumuksen.

Sähköauto vs polttomoottori
 • 15 Dec, 2021

Sähköauto vs polttomoottori on kysymys, jota monet uuden auton hankkijat pohtivat nykyään. Polttomoottorilla käyvä auto on varma valinta siinä mielessä, että se edustaa tekniikkaa, jota on käytetty jo useita vuosia. Tilanne on kuitenkin muuttumassa nopeasti ja nykyään monet uudet autot ovat hybridejä tai sähköautoja. Tulevaisuudessa sähköautot tulevat hiljalleen korvaamaan polttomoottoriautot, joten kehityksessä on hyvä pysyä mukana. Sähköauto vs polttomoottori – kumpi on parempi vaihtoehtoSähköauton hyötysuhde on erinomainen, mikä tekee siitä hyvän vaihtoehdon tulevaisuuden kannalta.

Missä vika kun pakoputki pörisee
 • 08 Dec, 2021

Jarrut ulvoo, moottori nakuttaa ja pakoputki pörisee. Kaikki ovat omanlaisiaan ongelmia ja kaikille on mahdollista tehdä jotakin. Jarrupalat ulvovat, kun ne vetelevät viimeisiään ja nalkuttava ääni ei yleensä kuulu apumiehen paikalta vaan siitä, siitä että moottorin jakoketju on venynyt tai moniurahihna on kulunut. Mikä sitten aiheuttaa sen pakoputken pörinän? Sen tarkoitushan on pienentää moottorista lähtevää ääntä eikä suinkaan lisätä sitä. Pakoputki pörisee vai onko se jo karjuva ääni?Autot ovat varsin puheliaita tai niiden äänimaailma on mielenkiintoinen.

Millaiset ovat auton ylläpitokustannukset?
 • 07 Nov, 2021

Moni auton ostoa harkitseva varmasti miettii, millaiset tulevat olemaan auton ylläpitokustannukset vuoden aikana. Vaikka rahaa itse auton ostamiseen löytyisi, voi ylläpitokustannukset kuitenkin yllättää määrällään. Koska auto on erittäin hyödyllinen arjessa paikkoihin liikkumiseen, on sen hankinta usein erittäin fiksua ylläpitokustannuksista huolimatta. Kaikkien autojen kustannukset kuitenkin vaihtelevat vuoden aikana sen mukaan, kuinka paljon huoltoa auto tarvitsee, ja kuinka paljon mahdolliset auton osat maksavat, jos niitä pitää vaihtaa. Auton ylläpitokustannukset vuoden aikanaAuton ylläpitämiseen olisi hyvä varata vähintään 1 200 euroa vuotta kohden.

Milloin auton polkimet kannattaa uusia
 • 08 Oct, 2021

Auton polkimet ovat ajokokemukseen isosti vaikuttava tekijä, ja niiden vajavaisuudet huomaa heti. Ajoit sitten vanhalla Hondalla tai Formula1 vauhtihirmulla, kytkimen, jarrun ja kaasun toiminnalla on todella suuri merkitys sekä ajoturvallisuuteen että ajonautintoon. Kun ostat uuden auton, ensimmäiseksi opettelet poljintuntuman, jotta ajo sujuu huoletta ja tottuneesti. Kun polkimet ovat kunnossa, niitä ei tarvitse juurikaan edes ajatella. Auton polkimet saattavat väsyäVaikka polkimet eivät ole se auton osa, joka useimmin tulee mieleen kun mietitään, mitä autosta tulee uusia, nekin väsyvät joskus.

Mitä auton merkkivalot kertovat
 • 14 Sep, 2021

Jokaiselle on varmaan joskus käynyt niin, että kesken matkan auton merkkivalot syttyvät. Merkkivalojen syttyminen kertoo usein siitä, että jotakin on vialla. Tällöin kannattaa mahdollisuuksien mukaan ajaa auto tiensivuun turvalliseen paikkaan ja tarkistaa, mitä vikavalo oikein kertoo. Joskus matka voi jatkua täysin huoletta, mutta joskus eteenpäin jatkaminen saattaa aiheuttaa autoon suurempia vikoja tai auto saattaa jäädä tienvarteen. Erilaiset auton merkkivalotYksi yleisimmistä merkkivaloista on moottorin vikavalo. Tällöin auton varoitusjärjestelmään kytketyistä antureista jokin antaa virheellistä viestiä.

Auton öljynvaihtoväli | Öljynvaihto oikeaan aikaan
 • 31 Aug, 2021

Auton öljynvaihtoväli voi vaihdella esimerkiksi maan, auton ja öljyn laadun mukaan. Ei siis ole kaikille yhteistä vastausta sille, kuinka usein öljyt kannattaa vaihtaa. Suomessa autoileville sopiva öljynvaihtoväli on kuitenkin vähintään kerran vuodessa. Suomessa auto nimittäin joutuu vuoden aikana erityisen rasituksen kohteeksi. Talviajo, lyhyet ajomatkat ja pölyiset olosuhteet edellyttävät tiiviimpää vaihtoväliä. Öljynvaihtaminen on kuitenkin autoilun helpoimpia huoltotöitä ja sen voi siksi tehdä hyvin myös itse esimerkiksi halleissa, joissa on autonosturi. Niitä löytää useilta paikkakunnilta.

Kaasulaitteet autoon | Kattava opas kaasuautoiluun
 • 31 Aug, 2021

Moni harkitseekin oman autonsa muuttamista kaasukäyttöiseksi sen sijaan, että ostaisi valmiin kaasuauton. Se on kuitenkin useita tuhansia euroja maksava lisäys, jonka saavat lisäksi asentaa ainoastaan tehtävään koulutetut ja asennustutkinnon suorittaneet henkilöt. Kaasulaitteet autoon voivat vähentää jopa 85 prosenttia polttoaineen elinkaaren aikana syntyviä kasvihuonepäästöjä verrattuna perinteisiin polttoaineisiin, mikäli käytetään täysin uusiutuvaa biokaasua. Kaasuautot ovatkin yleensäkin hyvin ekologisia, mutta sen lisäksi monia houkuttaa polttoaineen edullinen hinta – kaasuautoista voi siis olla pidemmän päälle paljon hyötyä!